Escritura: de notariële eigendomsakte
Het vinden van uw droomwoning is een hele opgave. Vaak gaan er maanden zo niet jaren overheen voordat u een woning heeft gevonden die u wilt kopen. Wanneer u eenmaal dit besluit genomen heeft, bent u echter nog lang niet klaar. De koop van uw nieuwe woning moet in goede banen geleid worden en hier komt een heleboel bij kijken. In Spanje is het kopen en verkopen van een huis anders geregeld dan in Nederland. Het is belangrijk alles goed te regelen. U wilt later namelijk niet voor onplezierige verassingen komen te staan. Een belangrijk document bij het kopen van een woning in Spanje, is de escritura (notariële eigendomsakte). In dit artikel vertellen wij u alles over dit belangrijke document en beschrijven we waar u op moet letten.
Wat is een escritura?
Een escritura is een notariële eigendomsakte. Als u een huis koopt wordt in dit document vastgelegd dat u de nieuwe eigenaar van de woning bent. Belangrijke informatie zoals de naam van de notaris en de verkoper, een verklaring dat de verkoper de eigenaar van de woning is, een verklaring dat het onroerend goed vrij is van huur en lasten en belangrijke gegevens betreffende het onroerend goed worden in de escritura opgenomen. Daarnaast staat ook de prijs van de woning, de betaalwijze en de bepaling van wie welke belasting gaat betalen beschreven in het notariële document.
Stap 1: het opvragen van de huidige escritura
Heeft u het huis van uw dromen gevonden? Dan is het belangrijk dat u aan de verkoper een kopie van de escritura vraagt. Wij raden u aan om het kopie van deze escritura door een juridisch adviseur te laten onderzoeken. Hij of zij kan controleren of de gegevens overeenkomen met de gegevens die bekend zijn bij het registro de propiedad (onroerend goed register) en het catastro (onderdeel van de Spaanse belastingdienst). Het is erg belangrijk de escritura van de verkoper goed onder de loep te nemen. U wilt in een later stadium namelijk niet in problemen komen. Als alles in de huidige escritura klopt, kunt u met de koper in zee gaan en kunnen alle andere details worden besproken.
Stap 2: een escritura laten opstellen
Nadat de escritura van de verkoper op waarheid is gecontroleerd, kunt ervoor kiezen om een voorlopig koopcontract te tekenen. Dit is een privé-contract dat wordt ondertekend door u, de verkoper en eventueel diens makelaar. U bent er dan zeker van dat u het huis kunt kopen. Vaak moet er dan wel een aanbetaling worden gedaan. Dit voorschot krijgt u in veel gevallen niet terug mocht u toch van de koop afzien. In Spanje is het tekenen van een dergelijk privé-contract vrij gebruikelijk. Desondanks kunt u er ook voor kiezen om deze stap over te slaan en gelijk een escritura te ondertekenen bij de notaris.
Stap 3: de notaris stelt een escritura op
Vervolgens zal de notaris een escritura gaan opstellen om het onroerend goed aan u over te dragen. Wanneer dit document gereed is, zal er een afspraak met u worden gemaakt om hem te komen ondertekenen. Verstaat u geen Spaans? Dan is de notaris verplicht een tolk in de arm te nemen om de escritura voor u te laten vertalen. Onderteken de escritura alleen als u het document volledig begrijpt en hebt laten nakijken door een juridisch adviseur! Er kan namelijk een addertje onder het gras zitten. In Spanje is de notaris verplicht de gegevens in de escritura op juistheid te controleren. Dit om malafide onroerend goed verkopers geen kans te geven. De notaris kan echter een clausule opnemen waarin u verklaart, als u tekent, dat u akkoord gaat met de gegevens en dat de notaris niet verantwoordelijk is voor zaken die later ontdekt worden. Een malafide notaris zal dit u echter niet vertellen en gebruik willen maken van uw onwetendheid als buitenlandse koper. Wij adviseren u uw notaris altijd te vragen om een dergelijk onderzoek te verrichten, ook al moet u hier extra voor betalen. Heeft uw notaris een dergelijke clausule in de escritura opgenomen? Dan adviseren wij u een andere notaris in de arm te nemen die geen gebruik maakt van deze clausule. Koopt u via Mediterraan Wonen, dan kunt u gebruik maken van de notaris waar wij regelmatig mee samenwerken. Op deze manier weet u zeker dat alles in goede banen geleid wordt en dat er geen addertjes onder het gras zitten.
Stap 4: na het ondertekenen
Heeft u de escritura ondertekend? Dan moet u nog een paar stappen doorlopen voordat alles geregeld is. U moet zich na het ondertekenen van de escritura (het liefst zo snel mogelijk) inschrijven bij het registro de proiedad en het catasto. Pas dan bent u beschermd tegen derden die mogelijk beslag kunnen leggen op uw woning. Als alles rond is, mag u zich de trotse eigenaar van uw nieuwe woning noemen!
Tips bij het kopen van een woning in Spanje
Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, is het bemachtigen van een Spaanse woning lastig en kan er van alles misgaan als u niet goed bent voorbereid. Wij adviseren om u altijd te laten voorzien van juridisch advies door bijvoorbeeld een advocaat. Hij of zij kan er op toezien dat alles vlekkeloos verloopt en heeft vaak ervaring met dit soort zaken. Wij van Mediterraan Wonen brengen u graag in contact met een betrouwbare partij. Natuurlijk kunt u voor vragen omtrent uw aankoop in het buitenland ook altijd bij ons terecht. Wij zetten ons graag maximaal in om alles voor u vlekkeloos te laten verlopen! Neemt u gerust contact met ons op.
Als alles goed geregeld is, kan het grote genieten beginnen!
Ook interessant voor u: Spaans erfrecht: uw nalatenschap regelen en Goede begeleiding staat centraal!